Arsa Yatırımında Sorular ve Cevaplar-2 İmarsız Arsa Riskleri

SORU.  ARSA ALIRKEN GARANTİ OLMASI İÇİN İMARLI ARSA MI TERCİH EDİLMELİDİR??

CEVAP.  Arsa yatırımı planlanırken imarlı mı olmalı imarsız mı  yerine çok daha önemli kriterler vardır. Marka değeri olabilecek elit bölge olması, şehre yakın olması, şehrin hızlı gelişen taraflarında olması gibi, bu şartları sağlayan yatırım bölgeleri ister imarlı olsun ister imarsız her zaman kazandırır, ancak bana göre imarlı arsa artık son aşamaya gelmiş olduğundan, kazanç ancak yapılaşma ile üst seviyeye çıkar, imar sürecinde belli getiriler sağladığından, imar sonrasındaki getirisi yapılaşma ile olacaktır. Son yıllarda artık imarlı arsalar çok fazla bir getiri sağlamaz hale gelmiş, yatırılan paranın getirisi maximum iki kat olacak şekle oturtulmuştur, o da ancak yapılaşma sonrasında getirdiği konut veya işyerinin fiyatı ile hesapladığımızda durum böyledir ancak burada kaç yıl bekleyip te bölgenin yapılaşacağı düşünülmelidir.

İmarsız arsa eğer yukarıda sayılan şartları barındırıyorsa artık Ankara’da çıkacak bütün emsaller tatmin edici olacağından(Ankara da çok yüksek ve çok düşük emsal çıkmayacaktır), her aşamada iyi getiri sağlayacaktır. Eğer korkunuz yapılacak kesinti ise, sizden yataydan yapılan kesinti, dikeyde geri verilmektedir, yüksek kat-yoğunluk-emsal ile kesintiniz geri iade edilir, çok bi kaybınız olmaz. Arsam yola gider, yeri değişir vs. gibi bir endişeniz var ise, dert etmeyin belli bir kanun kural çerçevesinde bölgenin tamamından kesinti yapılır ve genelde de parselinizin bastığı yerde kalırsınız. Ama imar tapusunu aldığınızdaki arsa rakamları gerçekten çok yüksek olur, kısa vadede iki-ikibuçuk kat getiri sağlar. O bakımdan mantıklı bölgelerden imarsız, imar kapsamında olduğu bilinen arazi yatırımı her bekleme aşamasında yüksek getiri sağlayacaktır.

İmarsız arazi alımı risklidir gibi klişe söylemler aklınızı karıştırmasın, eskiden olsa belki, ama artık İMAR KANUNU ile belli kurallar çerçevesinde arazinizden kesinti yapılıp, kalan kısmı mutlak surette konut veya ticari parsele verilmek zorundadır, plan sınırları dahilinde herkesten ne kesiliyor ise sizden de aynı kesinti yapılır, eskisi gibi arsanız yola gitti, okul arazisi oldu, yeşil alanda kaldı gibi bahanelerle yok edilemez, imarsız arazinizin tamamı yeşil alanda, yolda, kamu alanında kalsa dahi, herkese yapılan oranda kamu ortak payı(KOP) ve düzenleme ortak payı(DOP)  kesintileri yapılıp, kalan kısmı konut veya ticari alana verilir, buradaki kesintiler de aklınızı karıştırmasın, arazinizin toplam değeri kesinti öncesi ne ise, kesinti sonrası imarlı arsanızın değeri onun çok üzerinde olur, yani imarsız arazi alımında hiçbir risk yoktur, bilakis doğru yerden alırsanız, çok kazandırır.

Arsa Yatırımında Sorular ve Cevaplar-1<< >>Arsa Yatırımında Sorular ve Cevaplar-3

About the author : admin

Avatar